Verimli Ders Çalışma

Verimli Ders Çalışma

17.01.2014 8507

 

 

 

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA

Ana, baba ve öğretmenlerin öğrenciden genel beklentisi, onların "derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları" yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın nedeni, "yeterince çalışmamak" olarak görülmekte ve öğrenciden sürekli daha çok çalışması istenmektedir. Oysa gerekli olan "Bilinçsizce çok çalışmak" değil; verimli ders çalışma yollarını iyi bilerek ve bunlardan gereğince yararlanarak etkili çalışmaktır.

Verimli ders çalışma yollarını öğrenmek isteyen öğrencinin, önce bu yönde olumlu alışkanlıklar kazanmaya kararlı ve niyetli olması gerekir. Buna karar verdikten sonra ders çalışmasını aksatan ya da kolaylaştıran alışkanlıklarının bir listesini yapmalıdır. Bir yandan listede yer alan olumsuz alışkanlıklarını bırakmaya çalışırken öbür yandan da olumlu alışkanlıklarını pekiştirmek için çaba göstermelidir. Çalışma ve denemeler, olumsuz alışkanlıklar atılıncaya, olumlu alışkanlıklar iyice yerleşinceye kadar sürdürülmelidir.

 

VERİMLİ DERS ÇALIŞMADA ALTIN KURALLAR

1)      Kesinlikle TV. karşısında çalışmayınız.

2)      Kendinize bir amaç (hedef) belirleyerek çalışınız ve Her çalışma bir amaca yönelik olmalıdır.

3)      Her akşam o gün işlenen konuları mutlaka tekrar ediniz ve konularla alakalı alıştırmalar, örnekler çözünüz.

4)      Yanlış çözdüğünüz soruyu  tekrar çözünüz ve doğru çözüm yolunu mutlaka öğreniniz.

5)      Derslere hazırlıklı geliniz ve derslere hazırlanırken konunun başlıklarını, önemli noktaları gözden geçiriniz. Derse hazırlıklı gelmek verimi % 100 artırır.

6)      Dersi derste dinleyin ve İyi dinleyici olun.

7)      Elinizden geldiği kadar ders çalışma odanızdan başka yerde çalışmayın.

8)      Planlı çalışın. Günde 6 saat plansız çalışacağınıza 3 saat çalışın ama planlı çalışın.

9)      Zamanı verimli kullanın. En ideal ders çalışma süresi 40 dakikadır. 40 dakikalık ders çalışmasından sonra mutlaka 10 dakikalık bir tekrar yapılmalıdır. 10 dakikalık tekrardan sonra mutlaka 10 dakikalık dinlenmeye vakit ayrılmalıdır.

10)   Başarı: ders başında geçen süreye değil, planlı çalışma ve etkili tekrara bağlıdır. "nasıl", "ne zaman" ve "nerede" çalışacağınızı planlayın.

  Bu kurallara uyulduğunda başarıyı yakalamak çok daha kolay olacaktır.

 

SİZE SİZİN İÇİN ÖNEMLİ OLAN SADECE SINAVLAR DEĞİL; YAŞAMINIZIN HER DÖNEMİNDE BAŞARILAR DİLERİZ...

REHBERLİK SERVİSİ